Livsstilstips,  Mat & Drycktips

Matlagning kan verkligen vara både himmel och helvete.

Jag är kluven inför matlagning. Ena gången är jag trött, bara tanken på att handla och laga mat känns som springa tio maratonlopp. Helst jag bara vilja ta en mättande tablett med alla näringsämnen – och så var liksom middagen avklarad.
Andra gånger så lagar man sina gamla vanliga rätter och tycker att det hyggligt gott men inte så spännande.
Men så finns det tillfällen när kan det vara fantastisk avkopplande att laga mat – och inte minst att få nöjda gäster runt bordet. Och jag när jag gillar att laga mat, är det alltid när jag har riktigt gott om tid och inte behöver stressa i köket. Då är det också en avkopplande, jag har funderat på varför.

Jag tror att det beror på att jag måste ha ett visst fokus vid spisen för att det ska bli rätt. Det är ganska så många saker att hålla reda på; Tiden när någonting ska ställas i ugnen, hur länge något ska koka och hur länge någonting ska stekas. Man måste ha koll på vad som händer i ugnen, ska det stå inne lite till eller ska jag ta ut formen med potatisgratäng och stoppa in den lite senare, den blir det perfekt när dags och sätta sig till bords? När ska arbetet med olika delar inledas, så blir klart samtidigt? För att olika delar av en rätt blir färdiga i otakt, är också trist. Detta för att undvika att maten blir torr och tråkig. Att något måste stå på värmning och vänta in det andra. Matlagning handlar mycket om tid. Att ha koll på tiden är nyckelfaktor. Det här kräver uppmärksamhet fast på ett behagligt sätt. Det sägs ju att det bästa sättet för hjärnan att koppla av, är att göra något man inte brukar göra. Eller något där man har fullt fokus så att tankarna inte kan rymma iväg till ältande om jobbet eller annat.
Har man huvudet i köket och diskbänken och bevakar stekpannan, är det tillräckligt för att ge hjärnan en paus. Hantverket i köket kräver också skärpa: När man hackar gurka eller lök, krävs det att blicken noga följer knivens rörelse. Annars får man snart gå och hämta ett plåster.

Matlagning är underskattat som avkoppling och stresslösare. Förutom att försöka komma på maträtter att laga, vilket jag tror de flesta brottas med, så tycker jag att det är svårt är det att välja vin. Det finns ju ofantligt många viner på Systembolaget – och jag vet sällan vilket vin jag ska välja. Men nu har jag hittat en fin sajt som heter Vinbetyget.se

Här finns det topplistor med betyg på viner.
Det är både viner som kostar under 100 kr, och långt över 100 kr. Vinerna är smart sorterade efter röda viner, vitt, roséviner och mousserande varianter, och så vidare.

Nyligen skulle jag köpa en flaska champagne i 50-årspresent.
Jag hittade en jättebra champagne för 259 kr med höga betyg. Ett fynd som jag nog inte hade hittat utan champagne-topplistan.

Poängen med topplistorna, är att de bygger på betyg från olika tidningar. Jag visade topplistorna för en trevlig tjej som jobbar på Systembolaget, hon sa alla vinerna är bra. Allt skönt att få guidning.

När jag kikade vidare på Vinbetyget, och såg att det också finns en podcast: Mat & Vinfrågan. Supertrevlig och med en hel del kul kunskap. Gillade särskilt avsnitten om vinglas och hur man gör en gryta som Boeuf Bourguignon.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *